Skip to main content

Leden die aansluiten op het netwerk van Sociale Zekerheid willen gegevens bekomen die ze nodig hebben om aan hun sectorale verplichtingen te voldoen. Deze gegevens zijn steeds afkomstig van de authentieke bronnen, maar worden via KSZ verdeeld.

Wanneer een lid een abonnement neemt op een gegevensstroom, zijn er 2 mechanismen:
– Push: gegevens die doorgegeven worden op initiatief van de authentieke instelling of KSZ.
– Pull: gegevens die op initiatief van de bestemmeling worden opgevraagd.

Verder zijn er ook soorten van uitwisseling:
– Bestandsuitwisseling via SFTP-verbindingen
– Webservices

Een aantal gegevens worden zowel via bestanden als webservices ter beschikking gesteld, zowel als push dan als pull.

Hoe de gegevensuitwisseling ook gebeurt, er is steeds een machtiging vereist van het Informatieveiligheidscomité, met uitzondering van het werkgeversrepertorium. Voor een aantal gegevensstromen heeft VSI een algemene machtiging: àlle fondsen die lid zijn van de VSI mogen de betreffende gegevensstroom gebruiken. Voor andere gegevensstromen is een specifieke machtiging nodig. De VSI kan je helpen met de machtigingsaanvraag.

In de machtiging wordt specifiek de finaliteit gedefinieerd: het doel waarvoor je het betreffende gegeven mag gebruiken. Het gegeven dat ter beschikking gesteld wordt, mag énkel voor dat doel gebruikt worden!

Om de verdeling te realiseren, maakt KSZ gebruik van het zogenaamde verwijzingsrepertorium. Hierin zitten geen inhoudelijke gegevens maar wel routeringsgegevens. Het is opgebouwd uit 3 tabellen:

  • Toegangsmachtigingstabel: welk fonds is gemachtigd tot welke gegevensstroom?
  • Beschikbaarheidstabel: welke gegevensstromen mogen vanaf wanneer precies doorstromen voor elk fonds?
  • Personenrepertorium: hierin wordt elk indivu gekend binnen een sector opgenomen met een zogenaamde hoedanigheidscode voor een bepaalde periode. De hoedanigheidscode bepaalt mee welke gegevens je precies voor iemand mag ontvangen. Het spreekt immers voor zich dat je voor een actieve werknemer in je sector, meer en andere gegevens mag ontvangen, dan bijvoorbeeld voor iemand die je sector reeds enkele jaren verlaten heeft. Wanneer een indivu opgenomen wordt in het personenrepertorium van een sector, zeggen we dat deze persoon geïntegreerd is in de sector.

Het verwijzingsrepertorium laat KSZ toe om alle berichten automatisch te routeren.

Beschikbare gegevensstromen

Er zijn 3 basisgegevensstromen:

Daarnaast worden ook de volgende stromen verdeeld onder (een aantal van) onze leden:

Voor meer informatie over de inhoud van deze gegevensstromen neemt u best contact op met de Coördinator.